Bootstrap er et meget populært framework til udviking af hjemmeside og applikationer i CSS, HTML og JS. Den anvendte filosofi er “mobile first”.

I skrivende stund er den nyeste endelige version Bootstrap 3.3.7. Til denne benyttes precompileren LESS – men en særskilt version i SASS kan dog fåes.

Bootstrap 4 er stadigvæk i alpha (5. version) og er baseret på SASS.

Bootstrap 3 vs Bootstrap 4

Bootstrap 4 er “født” med precompileren SCSS og understøtter brug af flexbox, hvilket gør arbejdet med CSS lettere. Ældre browsere såsom Internet Explorer 9 og nedefter understøtter dog ikke flexbox. Hvis understøttelse af ændre browsere er vigtigt, er det bedst at holde sig til Bootstrap 3.3.7.

Hvis du vil opgradere fra version 3 til 4, skal du være opmærksom på at en del CSS-klassenavne er ændret – og så længe Bootstrap 4 er i alfa kan du forvente yderligere ændringer indtil en stabil version er udgivet.

Navngivningen af klassenavne er blevet mere konsistent. Der er desuden tilføjet et nyt breakpoint til ekstra store skærme. Størrelserne på grids har samme navne, men første breakpoint sker ved mindre skærme i Bootstrap 4.

I Bootstrap 3 følger font-ikon-pakken Glyphicons Haflings med gratis – modsat version 4, hvor du selv skal tilføje font-ikoner. Dette kan umiddelbart ligne en ulempe, men i mange tilfælde kommer du alligevel til at mangle ikoner – såsom eksempelvis til sociale ikoner til facebook og Twitter. Disse og andre ikoner er dog gratis inkluderet i WordPress i form af Dashicons. S0m standard, bliver de dog kun hentet til brug når du er logget ind i WordPress som administrator – medmindre du benytter et tema eller plugin, hvor udvikleren har lavet et kald til det. Med en lille kodestump kan du dog kalde file enten i dit temas functions.php eller i et plugin.

Her skal du så alligevel tilføje disse – eller vælge en anden pakke. En gratis pakke såsom eksempelvis FontAwesome er du som regel godt kørende og kan undvære Glyphicons Halflings. Bruger du FontAwesome og har brug for knapper til social login, kan du evt tage et kig på knapper lavet specielt hertil. Du kan også sagtens tilkøbe en pakke med Glyphicons Pro eller Social til en overkommelig pris. Der findes selvfølgelig flere font-ikon-pakker. Hvad du skal bruge er delvist afhængig af en smagssag og hvad du skal bruge.

Download Bootstrap 3.3.7

Download Bootstrap 4.0.0-alpha.5