Online backup bør følges op af restore tests

Når du har en hjemmeside, som opdateres jævnligt, behøver jeg vist ikke at nævne den åbenlyse nødvendighed af også jævnligt at tage backup. Og så dog alligevel…

Grunden er, at jeg er stødt på flere, der har troet at deres webhotel tog automatisk backup af deres sider, og at de derigennem kan få lavet en genetablering af deres side – også kaldet restore. Der har også været nogen, der godt vidste de ikke havde backup af deres side – og tog chancen.

Er din hjemmeside baseret på et CMS system (som eksempelvis WordPress i det her tilfælde), er der en risiko for at siden kan gå ned under en række fejl:

  • Når du selv kommer til at lave en fejl
  • Under installation eller opdatering af plugins og temaer
  • Under opdatering af WordPress
  • Under angreb af malware og andet snavs

Med sidste punkt kan det komme til at koste konsulenttimer at finde og udrydde. Med en u-inficeret backup var denne tid sparet væk. For slet ikke at tale om hvis det hele skal bygges op igen.

Der findes en del blogs, der giver tip om automatisk online backup via plugins, som eksempelvis enten sender filerne til en e-mailadresse eller sågar automatisk tager backup til en tilknyttet DropBox-konto.

Jeg har selv testet nogle af dem, og en af finterne ved dem har været, at de – uvist hvornår – helt automatisk er stoppet med at tage backup. Der er dermed den potentielle fare ved dem, at de kan give falsk tryghed. Nu tager jeg selv jævnligt manuelt backup af hjemmesider, så plugins var mest som en ekstra sikkerhed – plus at de som ekstra sikkerhed geografisk er gemt et andet sted end på min PC og eksterne harddisk.

Hvis du sørger for backup, kan en klassisk backup-bøf være at glemme restore tests
Hvis du har en hjemmeside i ren HTML og CSS er der sandsynligvis ingen ko på isen, medmindre du har været ekstremt uheldig at alle overførsler er blevet gemt forkert.

Hvis du eksempelvis har en WordPress-hjemmeside er det faktisk ikke sikkert at dine backups virker når der skal restores. Her kan det være en idé at teste om du rent faktisk kan starte en ny blog med den backup.

Samme gælder, du har en Exchange Server og får taget backup af denne. Der skal køres restore tests for at sikre at den backup du har taget, rent faktisk kan bruges igen.
(Kilde: SkyBackup.dk, som leverer online backup med restore)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *